Angående miljöförvaltningens rapport

Med anledning av medierapporteringen de senaste dagarna avseende Stockholms miljöförvaltnings rapport vill jag ge dig ett förtydligande.

 

Sturebadet samarbetar med Stockholms miljöförvaltning sedan många år och skickar regelbundet vattenprover från våra dagliga mätningar. Alltid utan anmärkning. De ger oss dessutom mycket höga betyg på vår städning (rutiner och noteringar), desinficering (rutiner), hygien (rutiner och noteringar), ytskikt och slitage.

”Sturebadet är en av väldigt få anläggningar med riktigt bra städrutiner och duktiga städledare. Städningen är top notch.” säger t.ex. Marithe Eriksson på miljöförvaltningen.

Men det viktigaste målet med samarbetet är att minska risken för kloraminer i badmiljön. Kloraminer bildas när klor reagerar med smuts och kan ge verkliga, dokumenterade hälsoeffekter. Även här får vi absoluta toppbetyg.

Under 2016 och 2017 genomfördes för första gången ett test enligt tysk standard där man även mäter bakterietillväxten på olika ytor runt om i anläggningen. Där hade vi ett sämre resultat, vilket förvånar både oss och miljöförvaltningen. Miljöförvaltningen har ingen direkt förklaring vad det kan bero på och bakterieodlingarna skiljer heller inte på ”onda och goda” bakterier. Ingen, varken vi eller miljöförvaltningen, vet vilka bakterier vi ser tillväxt på.

Varje natt har vi en armada som städar och gör rent alla ytor enligt en säkerställd rutin. Men även om Sturebadet skulle steriliseras helt, räcker det med att första gästen anländer för att miljön ska börja påverkas. Faktum är att 95% av bakterierna förs hit med gästerna och det är därför vi är så noga med skogränser, dusch innan bad, att man inte tränar barfota o.s.v. Något vi för övrigt också får högsta betyg för.

I Tyskland har man dessutom börjat backa från ambitionen med en bakteriefri miljö då man inte tydligt kan analysera effekten av det. Vi har heller inte fått några förelägganden eller gränsvärden från miljöförvaltningen som inte anser sig själva ha tillräcklig kunskap för att utvärdera resultaten.

Trots det fortsätter vi naturligtvis att ta prover och konsulterar ledande experter inom området, för att ta reda på om värdet går att påverka.

Vi förstår att media tycker sig hittat en spricka i Sturebadets ”glamorösa fasad”, men mycket skrivs helt utan insikt i ämnet. Bakterier är inte samma sak som smuts och vi kan försäkra dig om att Sturebadet fortfarande är en av de renaste och hälsosamma platser du kan befinna dig på.

 

Helene Kugelberg
VD