Sturebadets historia

Sturebadet har en lång och fascinerande historia. Läkaren och renässans-mannen Carl Curman skapade Sturebadet, som invigdes 1885. Som specialitet hade han balneologi, läran om bad som medicinsk behandlingsmetod. Han införde talrika medicinska badformer och massagebehandlingar. Hans dröm var att ge stockholmarna vad de så innerligt behövde – bad, motion och bättre hälsa. Sturebadet är en arkitektonisk pärla och ett viktigt inslag i Stockholms kulturhistoria.

 

 

Bad och behandlingar

Carl Curmans övertygelse var ”att ett rätt utnyttjat badande kunde ge mycket gynnande effekter. Badet skulle ha en viktig plats i människans vardag”. År 1867 startade Curman Malmtorgsbadet, en föregångare till Sturebadet, beläget bakom dagens galleria på Hamngatan. Badet var en framgång redan från starten. Det blev modernt att bada och det krävdes fler anläggningar. Redan efter 15 år kunde man börja planera en filial till Malmtorgsbadet i den nya stadsdelen Östermalm.

gamla_behandling_pluggFör sitt nya bad valde Carl Curman ut en tomt vid Sturegatan, ett stenkast från Stureplan. Namnet var givet; Sturebadet. Där det förut legat trähus och täppor skulle det nu uppföras ett ståtligt torg med nya hus och palats. Carl Curman var trots sin vetenskapliga läggning mycket mån om det estetiska. Han såg estetiken som en del i skapandet av  harmoni och därmed en viktig del för hälsan. Han for därför till  Venedig för att välja ut en av de vackraste byggnaderna som förebild. Det blev renässanspalatset Ca’ Vendramin Calergi i Venedig som  inspirerade till fasaden på Sturebadet.

Vid invigningen år 1885 fanns det på Sturebadet 63 hytter och 43 badkar. Det hände, speciellt före en storhelg, att det serverades ett tusental karbad på en dag. Man erbjöd även så kallad borstning, en föregångare till dagens bodyscrub. Ett turkiskt bad med massage kostade 1kr och 75 öre. I tredje klassens bastu kunde man vissa dagar gå in för 25 öre. Vid sekelskiftet rådde nämligen samma klassindelning på Sturebadet som i samhället – första, andra respektive tredje klass, varje klass disponerade var sin våning. Det berättas att då badet besöktes av kung Oscar II övergavs bassängen snabbt och högaktningsfullt av övriga herrar.

År 1902 invigdes simhallen, ritad av Sigge Comstedt. Inredningen i jugendstil, med fornnordiska och moriska drag, är utformad av arkitekt Hjalmar Molin.

Greta Garbo älskade ”damturken” i det Turkiska Badet och hon lockade stockholmsdamerna till detta tidigare klart mansdominerade etablissemang.  På 1920-talet kom ytterligare en kategori badgäster –  hundarna. Dessa fick dock hålla till i källarvåningen.

 

Motion

gamla_grupptraning_pluggSturebadet var även en föregångare när det gällde motion. I avdel-ningen Medico-Mekaniska Institutet som förestods av doktor Alfred Levertin, i folkmun snabbt döpt till ”Gubbkvarnen”, tog man hand om ”kammarsittarna”. Östermalm var tjänstemännens stadsdel och det var för att motverka deras stillasittande arbete som institutet öppnades. Det måste ha varit en märklig syn att se de korrekta och kostymklädda ämbetsmännen bultas, knådas och svettas i de 52 maskinerna. Flickor i nystrukna förkläden hjälpte farbröderna till rätta. Läkarna som konstruerade 1800-talets mekaniska motionsinstitut var pionjärer värda all aktning. De fick ingen större uppmuntran, varken av myndigheterna eller av publiken, men att deras tankar var riktiga visar den senare tidens utveckling.

På 1930-talet fullföljdes motionslinjen då de första motionshallarna byggdes. Även det gamla solbadet på Sturebadets tak byggdes om till motionshall då luften runt Stureplan började tjockna.

 

Sturebadet brinner

Den 30 maj 1985 inträffade en katastrof i Sturebadets historia. Sturebadet  stod i brand och stora delar av badet förstördes. När nyheten om branden spred sig var sorgen stor bland stockholmarna. En badepok riskerade att gå i graven. Ägarna, Stockholms Badhus och Skandia, bestämde sig dock för att bygga upp badet igen. Det nya Sturebadet var en förutsättning för att shoppingcentret Sturegallerian skulle bli verklighet. Några ritningar fanns tyvärr inte att tillgå men av en lycklig slump hade Stockholms Badhus gjort en fotodokumentation av badet några veckor före branden.

Huvudentreprenörer för återuppbyggnaden blev NCC och Formiträ AB. Uppgiften var att återskapa Sturebadet efter noggranna föreskrifter. Plan 4 och fem fanns inte i det ursprungliga badet, utan är tillbyggnader som kom till vid återuppbyggnaden. Det nya Sturebadet invigdes den 15 mars 1989.

 

gamla_omkladningshytt_pluggDen äldsta delen av gamla Sturebadet är idag nattklubben Sturecompagniet. I denna del fanns främst vilohytter, badkar, turkiskt bad och ett konditori. Då du besöker oss gå gärna in via den gamla entrén från Sturegatan, nuvarande Sturecompagniets entré, för att studera de  ursprungliga takmålningarna med anspelningar på badandet.

 

Naturinspirerad spa-avdelning

En ny, naturinspirerad spa-avdelning invigdes på Sturebadet 2006. När man stiger ner på detta plan möts man av en sällsam stillhet och en äkta svensk naturkänsla. En stor mosaikvägg föreställande en björkskog agerar fond till en fontän i diabas som symboliserar en fjällbäck. Golvet är gjort av öländsk kalksten och det är skönt att gå barfota härnere.  Ett av behandlingsrummen har form och interiör inspirerad av en samekåta. Här inne utförs kronjuvelen av våra behandlingar, den unika Samezenbehandlingen, skapad av Kerstin Florian. Läs mer om denna behandling under avsnittet ”spa-paket”.  Det finns även ett aromarum, som är ett ångfyllt rum för avslappning i tystnad. Här kan du slå dig ner i en vilstol och känna den lugnande aromadoften. I anslutning till detta rum kan man njuta av en upplevelsedusch där vattnet kan regleras som ett stilla regn eller en livgivande massagedusch.

 

Nya träningsytor i naturens tecken

Under 2009 invigdes nya träningsytor, en ny tempererad Body- & Mindsal, nytt gym och konditionsavdelning samt en spalounge belägen vid bassängkanten. För att få in ”Sturebadets själ” i de nya lokalerna användes ursprungliga material som trä och mosaik. Färgskalan går i blått och brunt för att symbolisera vatten och jord. I den nya Body- & Mindsalen hålls alla mentalt inriktade träningspass. Då du stiger in i salen möts du av en glasinstallation i form av en björkskogsglänta. Ljuset strilar in från fönstret och harmonin är påtaglig. Installationen är gjord av ett fotografi som blästrats på glas. Fotografiet är taget av Claes Grundsten, en av Sveriges främsta naturfotografer, känd för sin förmåga att förmedla känslan i den nordiska naturen.

I denna tempererade och ljudisolerade sal är det lätt att finna ro. Antingen man vill meditera själv i stillhet eller delta i gruppträning. För meditation finns skandinaviskt inspirerade meditationskuddar som formar små ”öar”. Vid varje ”ö för kontemplation” kan du tända en av våra ljuslyktor för att komma i rätt stämning. Vi har för detta ändamål inspirerats av den samiska kulturen, där elden varit ett viktigt element vid meditation.  Den nya konditionssalen pryds av en fondvägg i mosaik. Mosaiken är en tolkning av ytterligare ett fotografi av Claes Grundsten. Bilden föreställer den vackra Rapadalen, en dalgång i Sareks nationalpark i Lappland.

 

 

gamla_omkladningsrum_pluggMilstolpar i Sturebadets historia:

1867-1917 Malmtorgsbadet, huvudbad till Sturebadet (bakom Gallerian Hamngatan)
1885 Sturebadet vid Stureplan invigdes (nuvarande Sturecompagniet)
1902 Simhallen kom till (nuvarande Sturebadet)
1920-talet Konditori öppnades i ljusgården
1930-talet Sturebadet utökades med motionshallar
1985 den 30 maj Sturebadet brann
1989 den 15 mars återinvigning av Sturebadet
2002 Sturebadets bassäng firade 100-årsjubileum
2006 Sturebadet inviger en ny spa-avdelning
2009 Invigdes nya träningsytor och Body- & Mindsal.

 

 

 

 

Vi är mycket stolta över att Sturebadet idag gästas av ett stort antal turister och prominenta personer från hela världen. Otaliga är de svenska och utländska journalister som refererar till Sturebadet som ett av Stockholms mest unika ställen värda ett besök.